ledningsjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Chef för SCB:s kommunikationsenhet

Ort
Kategorier
Utgår

2023-02-07

Ansök nu

Chef för SCB:s kommunikationsenhet

Är du handlingskraftig, samhällsintresserad och nyfiken på att lära dig nya saker kommer du förmodligen att trivas på SCB. Vi är landets största och främsta kunskapskälla inom statistik och följaktligen en mycket lärorik arbetsplats. Vårt arbete är viktigt på riktigt. Välkommen till en öppen och prestigelös arbetsplats med hjälpsamma kollegor!
Kika in på scb.se/jobb och få reda på mer om oss!

Vill du vara med och driva utveckling av både verksamhet och ledarskap? Som kommunikationschef har du en central roll för att SCB ska kunna ge samhället användbar statistik att lita på.

Vi söker dig som har lett och utvecklat kommunikationsarbete, har erfarenhet av strategisk kommunikation inom statlig verksamhet och har arbetat proaktivt och stödjande till ledningen. Vi söker dig som har en tydlig samarbetsinriktning och i ditt ledarskap möjliggör utveckling och lärande genom att visa tillit, ge mandat och skapa handlingsutrymme. Vår verksamhet är i ständig utveckling och förändring. På SCB har vi en gemensam syn på hur ledarskapet bidrar till det, hur vi når resultat och främjar en förändringskultur. Som chef hos oss har du en avgörande betydelse för SCB:s strategiska utveckling.

Om verksamheten

Kommunikationsenheten är en enhet under myndighetsledningen och har en nyckelroll i den strategiska utvecklingen av SCB:s verksamhet genom sin kommunikationskompetens. Enheten har huvudsakligen en proaktivt stödjande roll i den externa och interna kommunikationen och arbetar i tät samverkan med övriga delar av SCB.

Kommunikationsarbetet ska stötta SCB:s uppdrag med att göra statistiken mer tillgänglig och användbar samt öka nyttan och användningen av den. Det sker bland annat genom att statistikens innehåll utökas, genom fler analyser av aktuell och relevant statistik samt genom bättre beskrivningar. För att underlätta för prioriterade användare och dataförädlare fördjupar, förklarar och beskriver SCB statistiken med fokus på dess ändamål. SCB kommunicerar även genom partnerskap med dataförädlare som tillgängliggör indikatorer, analyser och visualiseringar för allmänheten baserade på SCB:s statistik. För att öka användningen och förståelsen av statistiken pågår även ett arbete med att öka kännedomen om både SCB och den statistik som produceras.

Enheten har huvudansvar för bland annat:

 • den löpande publiceringen av statistik och analyser,

 • kartläggning av och utveckling av relationer med dataförädlare och prioriterade användare för tillgängliggörande av statistik och analys,

 • omvärldsbevakning inom området tillgängliggörande och extern kommunikation

 • framtagande och genomförande av en övergripande årlig plan för SCB:s proaktiva närvaro i media och andra kanaler utifrån beslutad målbild,

 • pressfrågor och utveckling av relationer med media,

 • intern kommunikation,

 • SCB:s grafiska form och visuella identitet

Om jobbet

Ditt uppdrag innebär att säkerställa externa och interna partnerskap för SCB:s strategiska utveckling; en gemensam, fastställd och tydlig prioritering av enhetens arbetsuppgifter; en plan och process för enhetens kompetensförsörjning som stödjer SCB:s strategiska förflyttning; samt mätbara resultat av enhetens insatser som bekräftar SCB:s strategiska utveckling. Du är proaktiv och stödjande till myndighetens ledning i kommunikation med uppdragsgivare, statistikanvändare och andra intressenter.

I ditt ledarskap möjliggör du utveckling och lärande genom att ge mandat och skapa stort handlingsutrymme; du förstärker och följer upp de beteenden och den kultur som behövs för att vi tillsammans ska kunna genomföra vårt uppdrag.

Kommunikationsenheten består idag av knappt 30 medarbetare och är uppdelad i två sektioner. Varje sektion leds av en sektionschef. Du rapporterar till generaldirektören och ingår i SCB:s ledningsgrupp.

Om dig

Som chef och ledare på SCB ser du till helheten, tar ansvar, skapar förutsättningar och agerar medvetet i vardagen. Du utmanar våra invanda tankesätt och är själv öppen för att låta dig utmanas. För att göra ett bra jobb och trivas hos oss behöver du, utöver att leva upp till den statliga värdegrunden och till SCB:s chefspolicy, specifikt:

 • bygga förtroenden och goda relationer såväl internt som externt

 • vara öppen för utveckling och att prova nya lösningar och arbetssätt

 • ha drivkraft och förmåga att skapa engagemang kring målen

 • förstå och ha förmåga att förankra mål och strategier och omsätter till verksamhet/resultat

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Du ska även ha:

 • akademisk examen

 • studier inom kommunikation/information

 • minst tre års erfarenhet av ledande befattningar med uppdrag att kommunicera externt och internt

 • minst fem års chefserfarenhet

 • erfarenhet av strategisk kommunikation inom statlig sektor

 • erfarenhet av att leda utveckling och förändring av kommunikationsprocesser med påvisbara resultat

 • erfarenhet av att coacha/vägleda företrädare och talespersoner på ledningsnivå

 • erfarenhet av ledningsgruppsarbete

 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska

Det är meriterande om du har:

 • akademiska studier i nationalekonomi eller statistik

 • erfarenhet av att bygga och utveckla relationer med externa nyckelpersoner och opinionsbildare

 • erfarenhet av att ha lett genom chefer

Mer information

Myndigheten har verksamhet både i Örebro och Solna. Det gör att du kan vara placerad antingen i Örebro eller i Solna. Resor mellan verksamhetsorterna förekommer. Kommunikationsenhetens medarbetare finns i huvudsak i Solna, så du förväntas vara på vårt kontor i Solna regelbundet. Utifrån verksamhetens förutsättning finns det möjlighet att arbeta viss tid hemifrån.

Anställningen är tillsvidare; tillträdesdatum och placeringsort kommer vi överens om.

Den här tjänsten är säkerhetsklassad så därför kommer vi att göra en säkerhetsprövning med registerkontroll innan vi fattar beslut om anställning. Arbetspsykologiska tester ingår även som en del av rekryteringsprocessen.

Har du frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult Gabriella Hedlund på Chefspoolen, som hjälper oss med denna rekrytering, på tel. 0709955888.

Fackliga kontaktpersoner:
Krister Näsén, ST inom SCB, tel. 010-479 40 00
Marina Rauséus, Saco-S föreningen vid SCB, tel. 010-479 60 51
Moses Fallström, SEKO inom SCB, tel. 010-479 5443

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan nedan inklusive CV och personligt brev snarast, dock senast 2023-02-07
Diarienummer: A2023/0042

Övrigt

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

 

Dela detta jobb

Chef för SCB:s kommunikationsenhet

SCB - Statistiska centralbyrån