ledningsjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Åldersfixering, ledarskap och kvinnor.

Statistiken visar att andelen siffror kvinnliga chefer ökat, men det är fortfarande ingen barnlek att få in dem på chefsposition. Ett aktivt arbete för att få in kvinnor på chefspositioner har drivits av Anette Segercrantz, hr-direktör på SPP, skriver Svenska Dagbladet. Arbetet har lett till att företagen blivit moderna, mer attraktiva arbetsgivare och att kunden speglats bättre.

Ett flertal problem på området går att urskilja. En viss åldersfixering äger rum vid rekrytering, på grund av bristande engagemang från nuvarande ledare och fortfarande måste det med jämna mellanrum förklaras att arbetet handlar om att få in kompetenta kvinnor på höga poster, och inte att få ut män.

En gängse uppfattning är att barnafödande och föräldraledighet gör att kvinnor generellt påbörjar sin chefskarriär senare i livet. Har man inte nått en vd-position innan man fyller 45, finns det också en föreställning om att man är körd. Detta missgynnar ett jämställt familjeliv i högre grad och framför allt kvinnor, säger Annika Elias, ordförande i fackförbundet Ledarna.

Många arbetsgivare frågar sig om de ’har råd att anställa en kvinna’. Istället kunde en lämpligare fråga att ställa sig vara om man har råd att kasta bort väldigt många kompetenta, välutbildade kvinnor; ambitiösa kvinnor som förmodligen skulle bli utmärkta ledare. Vad händer egentligen om kvinnor som gått ut högskolan inte har någon vidare chans att nå toppositionerna? Åldersfixering inom näringslivet är en stark faktor som innebär att kvinnor hindras från att ta sig fram.

Rekryteringsprocessen är ett moment där ett stort problem finns. Vd:n har en stor roll i denna. I chefsvärlden ligger oftast bollen om det avgörande beslutet om anställning hos en man – eftersom män dominerar på de positionerna. De har sällan ett genuint intresse av att få in fler kvinnor i företaget. Tendensen är att ju högre upp i chefhierarkin, desto långsammare går utvecklingen.