ledningsjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kvinnor på jakt efter chefpositioner

Jämställdhetens framgång må gå i snigeltakt, men enligt tidningen Chef finns det anledningar att inte vara alltför pessimistisk inför framtiden.

Nya rapporter, som ännu inte är publicerade i sin helhet, tyder på att andelen kvinnliga chefer inom näringslivet ökat snabbare under de senaste fyra åren än tidigare. I Stockholm har kvinnor minst svårt att avancera till chefsposter. Uppskattningsvis ligger siffran kring 40% i huvudstaden, enligt Dagens nyheter.

Uppfattningen om att kvinnor skulle vara sämre chefer är död sedan länge. För en tid sedan kunde vi se något som återigen indikerade att det stämde. Nyligen vann nämligen Sarah McPhee (på SPP) titeln “årets chef” på ovan nämnd tidnings chefgala, medan årets hederspris gick till Efva Attling, grundare och designer av det lyxiga märket Efva Attling. Utmärkelsen “årets ung chef” fick Christina Åqvist, sverigechef på Elfa Destrilic. Detta kunde ge folk en funderare över var kompetens faktiskt ligger - hos båda könen, vill säga.

Ett av de största problemen som fortfarande kvarstår är att kvinnliga chefer fortfarande tjänar mycket mindre än sina manliga motsvarigheter. Och i börsbolagens styrelser sitter enbart 16% kvinnor i genomsnitt, en nedslående siffra.
En intressant aspekt är att andelen kvinnor som når chefposition i privat sektor oftare jobbar på små företag än i större företag, något som många inte tänkt på. Kanske kunde det vara något som kvinnor som vill framåt i yrkeslivet kunde ta med sig?